onsdag 3 juli 2013

What happens i Phuket stays in Phuket?

Nej, det tycker vi inte! Tillsammans med Sveriges Kvinnolobby och SKR har vi kampanjen Rätt riktning, där vi dels arbetar för att företag ska införa etiska riktlinjer mot sexköp, och dels arbetar för vad vi kallar Sexköpslagen 2.0 - att det ska vara förbjudet för svenskar att köpa sex utomlands.



Idag ordnade Sveriges Kvinnolobby ett fullpackat seminarium där båda delarna av kampanjen diskuterades. 

- 80 procent av svenskarnas sexköp sker utomlands, och 44 procent på semesterresor. Vi tycker att det som gäller hemma ska gälla även utomlands. Och att företag har ett stort ansvar att inte bidra till att utnyttja kvinnor i andra länder, sade lobbyns projektledare Stephanie Thögersen.

Marit Nybakk, socialdemokratisk parlamentsledamot i Norge, berättade om när de kriminaliserade sexköp både hemma och utomlands.
- Prostitution är en form av våld mot kvinnor, och köparen är alltid i överläge, sade hon.

Hon påpekade också att de största sexköparna är FN-styrkor utomlands. Här måste ju Sverige agera!

Av de svenska politiker som medverkade lovade Morgan Johansson, S,
att sexköp utomlands kommer att kriminaliseras om det blir regeringsskifte nästa år. 



Ewa Thalén Finné, M, sade att hon visserligen är bekymrad över att sexköpen flyttat utomlands men att alliansen inte är beredd att ändra lagen, och menade att de vill respektera utländsk lagstiftning.

Catrin Mattsson, Centerkvinnorna, påpekade att det redan finns annan lagstiftning som gäller även i utlandet.

- Och vi har ett ansvar att motverka prostitution och människohandel i hela världen, inte bara i Sverige, betonade Morgan Johansson.

Sedan följde en panel som diskuterade företags etiska riktlinjer. Bland annat berättade Stina Billinger från SPP om hur de infört en policy mot sexköp och strippklubbsbesök:

- I grunden handlar det om värderingar, och allt som sen händer - sexköp, porrklubbsbesök, tafsande - är en följd av en felaktig syn på kvinnors rätt till sina egna kroppar. Därför är det viktigt med attitydarbete tillsammans med tydliga policys, och tydlighet kring vad som gäller om man bryter mot policyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar