torsdag 4 juli 2013

Vi ses i Malmö!

Nästa år i juni arrangerar den nordiska kvinnorörelsen, på initiativ av Sveriges Kvinnolobby, Nordiskt Forum i Malmö. Då ska vi tillsammans formulera vilken action vi vill se för kvinnors rättigheter i Sverige, Norden och världen!

Ikväll bjöd Kvinnolobbyn in till sitt årliga feministmingel i Almedalen, och temat för kvällen var "Vi ses i Malmö!".

Ordförande Getrud Åström och jämställdhetsminister Maria Arnholm inledde en talarstafett där företrädare för en rad organisationer berättade varför de ska till Malmö.



- Jämställdhetsfrågorna ska upp på agendan inför valet, sade Maria Arnholm.

Roks ordförande Angela Beausang lovade att hon kommer till Malmö för att diskutera en oberoende kvinno- och tjejjoursrörelse, fruimportfrågan och mycket mer.


2 kommentarer:

  1. Varför frågar ni inte ministern varför hon är med på att göra socialtjänst av skyddade kvinnoboenden. Det kommer innebära en stigmatiserande försvagning för de kvinnor som söker skydd, motsatsen till empowerment. Den frihet som finns att kvinnorörelsen är fristående från myndighetsutövning är a och o för att en misshandlad kvinna ska orka fullfölja avprogrammeringen från mannens våld. Detta måste upp på agendan. En jämställdhetsminister som inte förstår det är inte för jämställdhet utan för stigmatisering av utsatta kvinnor som innebär en kraftig påskyndning av den klassresa till samhällets botten mannen sänt ut henne på med sitt våld.

    SvaraRadera
  2. Vi frågar ministern och alla andra politiker om det hela tiden. Det är en fråga som Roks driver för fullt just nu, även om det är svårt att få konkret respons från politikerna.
    Se till exempel vårt seminarium om kvinno- och tjejjourernas framtid som vi arrangerade i Almedalen, eller uttalandet från vårt årsmöte:
    http://www.roks.se/nyheter/2013-05-06/uttalande-fran-roks-arsmote-i-haparanda-2013-vi-ser-med-stor-oro-pa-det-krympande

    Den här frågan oroar oss verkligen, och vi tar den på allvar. Tack för kommentaren!

    SvaraRadera