torsdag 4 juli 2013

Vem fan lyssnar?

Var tionde ungdom mellan 15-24 år är missnöjd med sin tillvaro och lika många tycker att livet känns meningslöst, enligt en studie från Skandia.

- Unga tjejer är överrepresenterade, och det är ett problem som vi alla delar och måste göra något åt, sade Lena Hök från Skandia på deras och Tjejzonens seminarium Vem fan lyssnar? om psykisk ohälsa bland unga.

Lotta Zetterqvist och Eva Kallai från Tjejzonen bekräftade den här bilden och berättade att unga tjejer upplever att de inte får gehör för hur de mår, att ingen lyssnar. De ringer till Tjejzonen och vill prata om frågeställningar som Varför finns jag? Och Vad är meningen med livet?

- Ofta säger de, jag vill inte ha hjälp, bara någon som lyssnar. Det är det viktiga att gå bredvid och stötta dem, sade Eva Kallai.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och Kattis Ahlström från Bris påtalade hur viktigt det är att barn och unga får komma till tals och får riktigt inflytande i frågor som rör deras verklighet.
- Det är barns rättighet enligt barnkonventionen, men brott mot den rättigheten begås varje dag, överallt, sade Kattis Ahlström.

Lena Hök varnade för kostnaderna och effekterna på lång sikt, om vi inte fångar upp ungas signaler och rop på hjälp i tid:
- Det blir väldigt dyrt i längden om vi inte tar oss råd med tidiga insatser och stöd.

Seminariet avslutades med att representanter från de politiska ungdomsförbunden fick kommentera vad de hört.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar