torsdag 4 juli 2013

När tar våldet slut?

Seninariet När tar våldet slut? arrangerades av NCK, Nationellt centrum för kvinnofrid
Angela var första talare efter att Gun Heimer hälsat alla välkomna och kort berättat om NCKs uppdrag.  Angela  inledde sitt anförande med att konstatera:
- Våldet vi talar om är ingen relationsproblematik, det är ett brott som finns med i Brottsbalken!

Då frågan som så många gånger kommer på tal om behandling av dessa män säger Angela:
- Behandla gärna på men gör det inom Kriminalvården. Männen som slår är oftast inte hjälplösa. De får inga sociala konsekvenser av att de slagit sina kvinnor.
På frågan om när våldet tar slut svarar Angela att det på lång sikt handlar om samhällets syn på våldet. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande. Roks har bl a arbetat fram metodmaterialet Machofabriken tillsammans med Mfj och SKR som används i grund- och gymnasieskolor runt om i Sverige.
SKR:s ordförande Carina Olsson talar bl a om att kommunerna har dålig beredskap med förskola och skola för de barn som blir utsatta för eller bevittnar våld och kommer till jourerna med sina mammor. Vidare uppmärksammar hon att media ofta beskriver våldet i passiv form och att det därför inte får så mycket förövarperspektiv.

Bojs generalsekreterare, Eva Larsson, väljer att tala om partnervåld istället för Roks som konsekvent säger mäns våld mot kvinnor.  Hon poängterar i sitt anförande att det är viktigt att inte glömma barnen som bevittnar våldet eller själva blir utsatta. De behöver också stöd och hjälp med bearbetning. Eva lyfter även problematiken i att Socialtjänsten arbetat fram ett eget verktyg för riskbedömningar.
Tryggare Sveriges ordförande, Karl-Åke Petterson, menar att Sverige har en lag och den ska följas.
- Myndigheter och regering ska utkrävas ansvar. Vi kan inte acceptera att polis och åklagare inte gör sitt jobb, de har betalt för att göra jobbet. Enforce the law!
Karl-Åker berättar att Angela ingår i den haveriutredning som kommer att granska alla fall av dödligt våld sedan 2012.
Seminariet avslutas med att panelen får svara på publikfrågor och Angela avslutar med
- Roks kämpar för dessa frågor to the bitter end. Det som krävs för att få slut på våldet är att implementera den lagstiftning vi har.
På NCK:S hemsida, http://www.nck.uu.se kan du läsa mer och se filmer där paneldeltagarna och andra svarar på frågan När tar våldet slut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar